Bursa Siyah İnciri İhracatında Zorluklar Artıyor

Bursa Siyah İnciri üretimi, iklimsel sorunlar ve yüksek maliyetler nedeniyle zor bir dönemden geçiyor. İhracatçılar, pazar kaybı riskiyle karşı karşıya. Bursa siyah inciri

EKONOMİ/BURSA

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan, 2025’in Bursa Siyah İnciri üretiminde hem üretici hem de ihracatçı açısından zorlu bir yıl olacağını belirtti.

Yazgan, iklimsel faktörlerin ihracatı olumsuz etkilediğini, özellikle kuraklık ve yağışsız dönemlerin küçük kalibreli incirlerin artmasına neden olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye genelinde yaşanan don olaylarının da meyve gruplarını etkilediğini vurguladı.

Bursa siyah incirinin bölgedeki miktarının düştüğünü belirten Yazgan, hem ürün azlığı hem de kalibre standartlarının düşüklüğünün zor bir ihracat sezonu geçirmelerine yol açtığını söyledi. Bunun yanı sıra, döviz kurundaki baskılanmanın ihracatçıları olumsuz etkilediğini ve işçilik ile girdi maliyetlerinin yüksek olduğunu ekledi.

Yazgan, erken olgunlaştırma (Ethephon) uygulamalarının ürün kalitesini olumsuz etkilediğini, bu nedenle doğal olgunlaşmanın teşvik edilmesi gerektiğini belirtti. Bursa siyah incirinin, ‘Yeşil Mutabakat’ çerçevesinde 0 pestisit kullanımı taahhüt edilebilen tek ürün olduğunu ifade etti.

İlgili Haberler: İç pazarda büyüyen Sarraf Kahve, ihracata da başladı · BİTKİDEN’den öğretmenlere gıda okuryazarlığı eğitimi: Bilgi kirliliğine karşı bilimle dayanışma

Başa dön tuşu