Hollanda, sanayi ve enerji dönüşümü için 13 milyar dolarlık destek paketi açıkladı

Hollanda hükümeti tarafından açıklanan paket, sanayide elektrik maliyetlerinin düşürülmesinden karbon yakalama altyapısına yatırıma kadar geniş bir önlem yelpazesi sunuyor.
İklim ve Yeşil Büyüme Bakanı Sophie Hermans, alınan önlemlerin Hollanda’nın enerji bağımsızlığını güçlendirirken aynı zamanda karbonsuzlaşma hedeflerine ulaşmasını destekleyeceğini belirterek, “Gerçekçi ve erişilebilir adımlar atmak zorundayız.” dedi.
Paket kapsamında elektrik şebekesinin genişletilmesi ön planda tutuluyor. Hükümet, özellikle yenilenebilir enerji kapasitesinin artışına ve yeni konut projelerinin elektrifikasyonuna yanıt verebilmek için, 25 kritik yüksek gerilim projesinde süreci hızlandıracak. Onay prosedürleri basitleştirilecek, şebeke altyapısının kritik noktalarına yatırım yapılacak. Ülkenin ana elektrik şebekesinden sorumlu TenneT ise projelerini bir yıla kadar erkene çekebilmek için iş süreçlerini değiştirecek.
Öte yandan, şirketlerin sürdürülebilirliğe geçişini desteklemek amacıyla, Sürdürülebilir Enerji Üretimi ve İklim Geçişi Teşvik Programı (SDE++) 2026 yılında 8 milyar avroluk bir bütçeyle yeniden açılacak. Ayrıca yeşil gaz kullanımının zorunlu hale getirilmesi ve CO2’siz bir elektrik sektörüne geçişin hızlandırılması için yeni politikalar geliştirilecek.
Ulaştırma alanında da elektrikli araç kullanımını teşvik edecek adımlar planlanıyor. Hükümet, özellikle ticari araç kiralama pazarında elektrikli araçların daha cazip hale getirilmesini hedefliyor.
Sanayinin küresel rekabet gücünü korumak adına Dolaylı Maliyet Telafisi programı üç yıl süreyle uzatılacak. Bu destekle enerji yoğun sektörlerde elektrik maliyetlerinin düşürülmesi amaçlanıyor.
Öte yandan, karbon emisyonlarına yönelik ulusal vergi planı da revize edildi. Şirketlere karbonsuzlaşma önlemlerini uygulayabilmeleri için daha fazla zaman tanımak amacıyla, EUA karbon izinlerine ilişkin taban fiyat uygulaması ertelendi. Ancak verginin 2032 sonrasına kadar sürdürülmesi seçeneği de masada tutuluyor.
Hükümet, 2050 yılına kadar iklim nötrlüğüne ulaşma hedefini yinelerken, 2030 için belirlenen yüzde 55’lik emisyon azaltım hedefinin önemine de dikkat çekti. Ancak son veriler, sürecin zorluğunu ortaya koyuyor. Hollanda İstatistik Kurumu (CBS) verilerine göre, 2024 yılı itibarıyla emisyonlar 1990 seviyelerine kıyasla sadece yüzde 37 oranında azaldı. İlerleyen yıllarda özellikle imalat, ulaştırma ve tarım sektörlerinde daha güçlü adımların atılması gerekecek.